Elena La Grulla


Elena La Grulla

geeft flamenco

 

Elena La Grulla is geboren in Moskou (Rusland), op 16 januari in 1990. Nu woont zij definitief in Belgie. Vanaf haar 10 jaar startte ze met flamencolessen onder leiding van Svetlana Golovko in de groep "Las Niñas"; wat begon als een kinderdroom werd een grote passie, niet alleen voor Flamenco maar ook voor de Spaanse geschiedenis, de taal en de literatuur. Beetje per beetje begon zij daar op te treden: festivals, wedstrijden, schoolfeesten... Toen ze 16 jaar was, begon zij flamencolessen in "Lucero", Studio van Maria Raid in Moskou, te volgen.  Dit leidde haar verder naar Spaanse cursussen van bekende dansers en leerkrachten als Manuel Betanzos, Belén Maya, Mercedes Ruiz, La Truco … 

 

 

 

 

Op haar zeventiende gaat ze naar Madrid, en na verscheidene vervolmakingscursussen  in "Amor de Dios" keert ze terug naar Moskou als Profesora de Técnica in haar moederstudio Las Niñas.

In 2008 krijgt ze alweer flamencolessen in Amor de Dios: verschillende palos flamencos en techniek met Alfonso Losa, Manuel Reyes Maya, Amelia Vega, La China... 

 

Vanaf 2009 zoekt Elena voor meer inspiratie. Zij volgt cursussen, maakt haar eigen choreos solo.  Zij treedt op festivals en concerten, zowel met de groep 'Flamenqueria', als solo, en ze wint vele onderscheidingen en prijzen. Zij neemt lessen bij  Marta en Susana Larriba Adell, Javier Malaguilla, Sandra La Negra, Gonzalo Quintero, Elisa Aguilar enz).  

 

Tijdens deze jaren neemt Elena La Grulla deel aan het grote Internationale Festival Flamenco in Moskou "¡Viva España!" zowel met de groep “Flamenquería”, als solo. Op het festival 2011 krijgt ze de prijs voor de beste presentatie van de dans.  Op het Festival 2012 heeft ze de Jurado prijs ontvangen, zodat zij in de Concertzaal Tchaikovskiy werd uitgenodigd te dansen. 

 

In Belgie werkt zij met veel artiesten, namelijk: José Ligero (zang), Antonio Paz (zang), Patricio Grande (gitaar), Antonio Segura (gitaar), Yves Vandewalle (gitaar), Yurentz Bermúdez (dans) ... 

 

In december 2012 en 2014 werd zij weer uitgenodigd als danseres voor het traditionele kerstconcert van de bekende flamenco gitarist Maurice Leenaars in Tilburg (Nederland).

Het was ook special voor Elena aan Festival de Danza (Homenaje a Fernando Bujones-2012 y Homenaje a Ramon Oller-2013) deel te nemen, waaraan zij werd uitgenodigd door de directeur José Espinosa Cabello. 

27 en 28 juni 2015 trad Elena op in NTGent Stadstheater in de voorstelling “Sur le Fil” georganiseerd door Deborah Verhasselt en haar ballet school. 

In juli 2015 werd Elena uitgenodigd voor een voorstelling in Rotterdam met Erminia Córdoba (zangeres) en Arturo Ramón (guitarist).

In september/oktober 2015 nam zij deel aan de Gummarusfeesten in Lier samen met de zangers Antonio Paz en José Ligero, de guitaristen José Luis Domínguez en Bart El Pere.  

In 2017 werd zij uitgenodigd door een talentvol jonge flamenco danser Yúrentz Bermúdez om samen te dansen in Arles (Frankrijk) tijdens de dagen van “la Feria”.  

 

Momenteel geeft zij lessen, workshops en concerts flamenco in de tablaos en theaters in België, Nederland en Frankrijk. 

 

Elena heeft al een ervaring van 10  jaar in het gebied van het lesgeven voor groepen en privé cursussen; zij begeleidt ook workshops, neemt deel aan verschillende culturele en didaktische evenementen:  b.v.  Hogeschool Gent (volwassenenonderwijs), “in-lijf-dag” bij Don Boscocollege, Zwijnaarde (kinderen), Gummarusfeesten in Lier...

 

Sinds 2012 heeft zij reguliere flamenco reeks gegeven in Charleroi, Zottegem (La Sonanta), Rijsel (La Peña Los Flamencos, Frankrijk), Merendree (All-Vision) en Lokeren.